Comportamentul utilizatorilor romani de telefonie mobila

Scris de Administrator, 17 Martie 2014
Grafic reprezentand profilul utilizatorului de telefonie mobila conform studiului efectuat de ANCOM

Un studiu recent realizat de ANCOM, institutia care supervizeaza domeniul telecomunicatiilor, a identificat obiceiurile de consum ale utilizatorilor de telefonie mobila din Romania. Concluziile raportului, prezentate mai jos, se bazeaza pe datele furnizate de utilizatorii care au folosit platforma veritel.ro, lansata de ANCOM pentru a-i ajuta pe clienti sa compare ofertele operatorilor.

Studiul a reusit sa identifice trei segmente de utilizatori, diferentiate in functie de gradul de folosire al serviciilor si implicit, al pretului platit pentru acestea.

Studiul nu face o diferentiere intre utilizatorii de cartele prepay si abonati, insa vine intr-un moment in care pe piata sunt destul de putine studii cu privire la modul de utilizare al serviciilor telecom.

Sa facem deci cunostinta cu utilizatorul ocazional de telefonie mobila si internet pe mobil. Acesta consuma lunar 33MB trafic de internet, trimite 20 de SMS-uri nationale si vorbeste in medie 67 de minute in retea si 10 minute in afara retelei. Este un utilizator timid, care ar opta cel mai probabil pentru un plan tarifar ieftin, cu optiuni limitate.

Utilizatorul mediu de telefonie mobila si internet pe mobil consuma lunar 100MB trafic de internet, trimite 60 de SMS-uri nationale (dintre care 57 in reteaua proprie si 3 in afara retelei), vorbeste in medie 202 minute in retea si 30 de minute in afara retelei. Observam deja ca este vorba de un utilizator care a prins gustul browsingului pe Internet, dar care nu se simte suficient de motivat sa opteze pentru un plan tarifar cu mai multi MB, dar si mai costisitor.

Nu in ultimul rand, utilizatorul intensiv consuma lunar 300 MB trafic de internet, trimite 180 de SMS-uri nationale si vorbeste in medie 606 minute in retea si 90 de minute in afara retelei. Este o persoana cu un stil de viata activ, careia ii place sa tina legatura cu prietenii si cunostintele, fie ca sunt in reteaua sa ori nu, un impatimit al internetului pe mobil in cautarea unui plan tarifar cuprinzator, care sa ii deschida oportunitatile de dialog cu cei din jur.

Veritel.ro este o aplicatie non-comerciala, dezvoltata de ANCOM, prin care puteti afla in trei pasi care sunt ofertele de telefonie si interenet fix cel mai bine adaptate nevoilor dumneavoastre de consum. Trebuie doar sa alegeti tipul serviciului cautat, sa introduceti estimarile de consum si veti primi o lista cu 25 de planuri tarifare ale operatorilor de telecom, dintre care puteti alege oferta pe care o preferati. In acest mod, va puteti forma o imagine de ansamblu asupra ofertelor de telefonie mobila si veti sti exact care dintre ele vi se potriveste.

V-am facut curiosi? Sa facem o mica demostratie a platformei. Sa presupunem ca vreti sa va cumparati o cartela prepay, dar nu stiti care dintre operatori ofera cea mai mare cantitatea de trafic de internet mobil la pretul cel mai accesibil. Credeti ca sunteti un utilizator mediu de servicii telecom, insa va estimati cantitatea de trafic de internet mobil consumata intr-o luna la 300 MB, o valoare peste medie. Bifati casutele corespunzatoare acestor optiuni, introduceti cantitatea de trafic si lasati platforma sa proceseze.

Rezultatul? Pe 13 martie, ziua in care am facut experimentul, platforma ne-a afisat pe primul loc oferta Frog UP+Extraoptiunea Frog Enjoy, la 6,2 EUR cu TVA inclus. Pe locul al doilea am gasit cartelele Frog UP+ Extraoptiunea Frog Enjoy la 7,44 EUR, respectiv cartelele Vibe+Extraoptiunea All Free si Vibe+Extraoptiunea Play Free M, la acelasi pret. Pe locul al treilea, la pretul de 8,68 EUR cu TVA gasim 3 oferte Cosmote, 12 oferte Vodafone (dintre care Reincarcare de 7 euro plan tarifar SIMPLU+OFERTA6, sau Reincarcare de 7 euro plan tarifar SIMPLU+OFERTA 5+Extraoptiune Internet pe mobil 100 MB) si o oferta Orange (Reincarcare 7 euro credit +optiunea 7 euro credit).

Este foarte simplu sa gasiti online oferta cea mai avantajoasta, iar daca veti opta pentru un serviciu prepay, nu uitati ca reincarcarea online prin Reincarci.ro este de asemenea o solutie rapida si la indemana.

Si de ce nu, ne-am dori ca pe viitor sa vedem un astfel de comparator si pentru serviciile de reincarcare ale cartelelor prepay, pentru ca serviciile reincarci.ro ar avea cu siguranta o pozitie de varf pentru reincarcarea cartelelor prepay Orange, Vodafone si Cosmote.

In ce categorie de utilizatori v-ati incadra? Care sunt diferentele pe care le observati intre modul in care folositi voi insiva serviciile de telecom si profilurile gasite de ANCOM? Vrem sa aflam parerea voastra in sectiunea de comentarii.

Tags: reincarcare, tehnologie, actualitati telecom

Adauga un comentariu