Din aprilie vom plati mai putin pentru serviciile de telefonie mobila

Scris de Administrator, 1 Aprilie 2014

Luna aprilie incepe cu vesti bune, in urma unui anunt ANCOM, se pare ca vom scoate mai putini bani din buzunar pentru serviciile de telecom si asta pentru ca Uniunea Europeana  a aprobat scaderea tarifelor de interconectare. Aceasta decizie se va vedea si in tarifele practicate de catre companiile de telecom, a caror valoare ar putea scadea chiar si de trei ori. Dar cum vor afecta aceste masuri pe posesorii de cartele prepay? Va explicam in materialul de mai jos:

Incepand cu 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte fixe, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, pentru terminarea la puncte mobile. Ce inseamna acest lucru? Cum in Romania sunt 22,6 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila, potrivit celor mai recente statistici, aceasta inseamna o reducere de costuri pe utilizator de 6,63 - 8,84 euro/an. Odata ce vor fi aplicate, masurile vor veni nu numai in ajutorul detinatorilor de abonamente, ci si ai celor care detin cartele prepay.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania. La fel ca si pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (2G, 3G, sau PSTD), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, mobile, retele nationale sau internationale). 

Indiferent de optiunea aleasa (abonament sau cartela preplatita), tarifele se vor modifica. Si asta deoarece tariful de terminare al apelului, care se aplica in cazul oricarei conversatii, se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul solicitat de reteaua apelata pentru acceptarea apelului.

 

Ce inseamna aceste masuri pentru operatorii si clientii din Romania?

Tarifele de interconectare si serviciile de date reprezinta principalele surse de venituri pentru operatorii de telefonie mobila. Conform operatorilor, reducerea tarifelor de interconectare le va diminua veniturile anuale cu 200 de milioane de euro pe an (aproape 8% din veniturle anuale), ceea ce le va afecta dinamica investitiilor în dezvoltarea infrastructurii existente sau in implementarea 4G.

Pe de alta parte, scaderea tarifelor de interconectare este sustinuta de operatorii mici, care considera ca prin reducerea tarifelor de interconectare, consumatorii vor putea accesa oferte competitive si corecte pentru apelurile catre alte retele mobile. De altfel, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a declarat ca scaderea tarifelor de interconectare va permite intrarea pe piata unor noi operatori. 'Scaderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care si le platesc operatorii intre ei, practic scad barierele de intrare pe piata a unui operator virtual. Viitorul in domeniul telecom as vrea sa fie global. As vrea sa platesc tarife identice indiferent de tara in care calatoresc', a spus Marinescu.

 

La ce ne putem astepta de la operatorii de telecom in urmatoarele luni pe sectorul cartelelor prepay?

In primul rand, ne putem astepta la intrarea pe piata a unor noi operatori. Noile masuri vor incuraja micii operatori sa se lanseze pe piata cu oferte competitive, ceea ce nu poate decat sa ne bucure, din moment ce noi vom avea o oferta mai variata, in special in ceea ce privesc extraoptiunile.

Nu este exclus sa vedem oferte mai generoase cu minute nationale. Pentru multi dintre noi, minutele nationale sunt primele care se epizeaza dupa reincarcarea cartelei si ne-ar placea sa putem vorbi cu prietenii nostri din alte retele fara sa mai stam cu ochii pe ceas. Nu putem decat sa speram ca operatorii vor crea oferte mai generoase in aceasta privinta, mai ales ca noile masuri vor incuraja acest lucru.

De asemenea, sa nu ne surprinda daca operatorii de telecom vor lansa oferte pentru cartele reincarcabile cu mai multi MB de internet mobil. Aceasta a fost una dintre tendintele din ultimii ani si in acest moment internetul mobil reprezinta una dintre marile surse de venit pentru operatori si o modalitate prin care isi pot rotunji veniturile. 

Noi suntem entuziasmati de perspective si de-abia asteptam sa vedem ce oferte vom primi pentru reincarcarea cartelelor.

 

Ce beneficii ti-ar placea sa primesti de la operatori odata cu scaderea tarifelor si ce alte masuri crezi ca ar fi bine-venite pe piata de telecom? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Tags: actualitati telecom

Adauga un comentariu